تفاوت نرم افزارهای حسابداری و ERP
سیستمهای ERP راهکارهای جامعی به کسب و کارهای بزرگ ارائه میدهند که در آن بخشهای مختلفی مثل مدیریت مالی، زنجیره تامین، CRM، و در بعضی از موارد راهکارهای ویژه هر صنعت با هم ترکیب شدهاند تا سیستم برای کنترل و مدیریت کل سازمان مهیا کنند. نسخههای اولیه سیستمهای ERP شباهت زیادی به سیستمهای حسابداری داشتند. شاید کوتاهترین توضیح در مورد تفاوت نرم افزارهای حسابداری و ERP در این باشد که سیستمهای ERP شامل بخش حسابداری میشوند، اما عکس این موضوع درست نیست، یعنی سیستمهای حسابداری بخشی به نام ERP نمیتوانند داشته باشند.
نرمافزارهای حسابداری برای نیازهای صنعتی طراحی نمیشوند
سیستمهای ERP یا برنامه ریزی منابع سازمانی از ابتدا برای یکپارچهسازی محاسبات و مدیریت بخشهای مختلف سازمانها، کارگاهها، و کارخانهها طراحی شدهاند. این در حالی است که نرمافزارهای حسابداری اغلب برای محاسبه حسابهای کسب و کارها، به ویژه کسب و کارهای کوچک طراحی و ساخته میشوند. به این ترتیب مقیاس کاربرد را میتوان از جمله موارد تفاوت نرم افزارهای حسابداری و ERP در نظر گرفت.
این موضوع باعث میشود نرمافزارهای حسابداری معمول کارایی چندانی برای حسابداری فرایندهای تولید مثل حسابداری مواد اولیه، انبار، و هزینههای تولید نداشته باشند. اغلب این سیستمها به کاربران اجازه پیگیری تعداد محدودی از این دسته محاسبات را میدهند. این محدودیت باعث میشود کسب و کارهایی که در اندازههای بزرگ و صنعتی فعالیت دارند نتوانند از این سیستمها برای حسابداری امور خود استفاده کنند. راهکار جایگزین البته چیزی جز سیستمهای یکپارچه ERP نیست.
نرمافزارهای حسابداری بخش فروش یا مدیریت روابط عمومی ندارند
سیستمهای ERP به کسب و کارها امکان مدیریت فروش و پردازش سفارشها را میدهند. آنها همچنین معمولا یک ماژول مدیریت روابط عمومی یا CRM دارند که به کاربران امکان میدهد اطلاعات به روزی داشته باشند و ببینند در گذشته با یک مشتری مشخص چه تعاملاتی داشتهاند. این امکانات باعث میشود این سیستمها به مراتب کارایی بیشتری از نرمافزارهای حسابداری مجزا داشته باشند. حال در نظر بگیرید که سیستم های قو یا همان Swan ERP بیش از ۳۰ سیستم جامع را شامل میشوند.
بدیهی است که نرمافزارهای حسابداری حرف زیادی در زمینه مدیریت روابط عمومی ندارند که بگویند. این موضوع همچنین در زمینههای دیگری مثل فروش، و پردازش سفارشها نیز صدق میکند. به همین دلیل سازمانها و کسب و کارهای بزرگ میتوانند به کمک سیستمهای یکپارچه ERP به امکاناتی دسترسی داشته باشند که هیچ گاه در نرمافزارهای حسابداری وجود نداشتهاند.
نرمافزارهای حسابداری در ارائه اطلاعات زنده محدود هستند
سیستمهای ERP تمامی اطلاعات مالی را در یک پایگاه داده منفرد یکپارچهسازی میکنند. آنها با ارائه یک راهکار جامع و یکپارچه برای مجموعه گستردهای از فرایندهای کسب و کارها، نیاز به ابزارهای متفاوت برای مدیریت بخشهای گوناگون را بر طرف میکنند. علاوه بر این، دادهها و اطلاعاتی که توسط این سیستمها ایجاد میشود معمولا در کلود یا سرور مرکزی سازمان ذخیره میشوند تا هر کس در هر زمان که لازم بود بتواند به کمک یک دستگاه موبایل به آنها دسترسی داشته باشد. به این ترتیب از جمله موارد تفاوت نرم افزارهای حسابداری و ERP میتوان به یکپارچگی کاربردی سیستمهای ERP اشاره کرد.